Två dagar när Ida var här

2014-07-17 01:44:22 i Mysiga vardagligheter
Igår åkte Ida hem efter en veckas besök hos oss och det känns redan tomt i lägenheten. Här kommer i alla fall några bilder från veckan.Vi åkte till Crouch End som är ett mysigt litet område med små second hand butiker och independent caféer och restauranger istället för alla kedjor som är överallt.
Mitt mission var att hitta boken 1984 av George Orwell för en billig peng, och det gjorde jag, tillsammans med ett par lp-skivor med Cat Stevens och George Michael. Efter det sjönk blodsockret så vi gick och köpte nötter och satte oss på en grön plätt för att vila. Kändes lite konstigt att vara på exakt samma ställe vi var på förra vintern när vi var här med ett stort kompisgäng och firade nyår. 
Sen blev vi hungriga och efter att vi blev nekade till en restaurang med växtfylld takterass gick vi istället till ett italienskt ställe med uteservering på bakgården och väldigt god och billig mat. 
Dagen efter åkte jag och Ida till ett sushiställe vid China Town som heter Yoshino och har supergod och billig sushi. Vi fick 12 bitar för 4.40 pund (och då tog vi inte ens de billigaste!) Ta med extra soja dock, eller köp till extra för 20p för man får inte så mycket. Vi tog med sushin och åkte vidare till Primrose Hill som har fin utsikt över London.
Därifrån var det bara en kvarts promenad till Camden. Jag var sugen på att ta ett till hål i öronen så det gjorde jag! Tack för supporten Ida, är väldigt nöjd. Det blev jättevarmt så vi satte oss och åt kaffeglass från lidl vid ån och innan vi gick vidare mot puben.

Fortsättning följer.

Dokumentärtips

2014-07-06 11:34:10 i Film Sammanfattningar och listor
1. Dispatches: Hunted 
En chockerande dokumentär om våld och orättvisa mot homosexuella i Ryssland. År 2013 infördes en anti-hbt-propagandalag i Ryssland för att förhindra spridning av "icke-traditionella" sexuella idéer bland minderåriga. Lagen har blivit hårt kritiserad internationellt eftersom man anser att den förhindrar arbetet för hbt-personers rättigheter och i praktiken till och med innebär att man kan bli arresterad vid visning av hbt-symboler eller spridning av kunskap i ämnet. Exempelvis kan en lärare få sin lärarlicens indragen om denne lär sina elever att  hbt-personer bör ha precis samma rättigheter som heterosexuella, fungrande lesbiska par kan få sitt barn ifråntaget av socialen och homosexuella män kan bli plågade, hånade och utnyttjade framför en videokamera för att sedan hängas ut på internet, utan att staten rycker in. Det är en emotionell upplevelse att se den här och det är en utmaning att försöka förstå hur människor kan bete sig så omänskligt.
 
 
 
2. Sicko 
Som många av er säkert vet är Michael Moore ett dokumentär-geni med många bra dokumentärer om USA. I Sicko utreder han hur ett av västerländskt land som USA kan ha ett så trassligt sjukvårdssystem medan andra länder, till och med Cuba som anses vara ett relativt fattigt land, har mycket bra och gratis sjukvård för alla. Jag visste innan att sjukvården i USA var lite knepig, att många inte hade råd med operationer osv. Men jag hade ingen aning om att det var SÅ hemskt! Tydligen jobbade Hilary Clinton med att införa Socialized Medecine (den sortens sjukvårdssystem vi har idag) redan 1993 men det spenderades miljoner dollar för att motverka detta initiativ med hjälp av propaganda där man drog paralleller mellan initiativet i USA och kommunist-sovjet. Politiker påstod att man tex skulle vara tvungen att fråga staten om läkarbesök och 'Vill ni verkligen att en politiker ska få bestämma om ni får en operation eller ej?'. Så Mrs Clinton förbjöds till slut att nämna något mer om rörelsen. Nu dör tusentals människor i förtid på grund av att de blir avslagna ekonomiskt stöd från staten och helt enkelt inte har råd med de operationer eller medeciner som behövs. Efter att ha sett denhär börjar jag ärligt fundera över hur någon som inte är miljonär någonsin självmant skulle bosätta sin familj i det landet.

Bristol from above

2014-07-03 00:48:56 i Resor
SIsta veckan i maj åkte vi på minisemester till olika städer i England, vilket var en så himla bra idé tycker jag eftersom vi fick se lite av allt. Så andra stället vi åkte till var Bristol. Jag och Maria visste inte så mycket om staden innan, förutom att den hade en känd bro. Men tydligen var det också i den här katedralen man tillsatte den första kvinnliga prästen i England fick vi reda på.
Andra stoppet var det här utsiktstornet, så vi började vandra genom en brant lutande park och hundratals trappor upp.
Tills vi kunde se hela staden i fågelperspektiv. Sen promenerade vi ner igen, runt floden och till ett omtalat bageri där vi åt helt fantastiska mackor med apelsin+valnöt+morots-pålägg på nybakade brödskivor. Efter det var det bara att vandra upp igen, till den kända bron. Kändes lite surrealistiskt att gå igenom så mycket grönska, vi hade inte varit i en skog, eller något ens liknande skog sen vi flyttade till London.
Väldigt fin utsikt av en annan del av staden. Lite obehagliga var dock dessa skyltar med ett nummer man kan ringa ifall att man funderar på att hoppa.
Bristol var förvånadsvärt fint faktiskt! Känns som en stad man skulle kunna leva i. Inte nu alltså, men nångång i framtiden. Har märkt att jag alltid sätter någon slags rating på städer jag besöker beroende på om jag kan tänka på mig bo där eller ej. Vet inte vad jag har fått det ifrån men gör samma sak varenda gång.

Jag heter Rita och är född i Sankt Petersburg men har bott i Sverige sen jag var 6 år. Antalet platser jag vill bo på och resa till gör mig stressad så jag tar en sak i taget. Efter förta steget - ett sabbatsår i London, blev det dags för plugg i Skottland, så dokumentationen fortsätter numera härifrån, om livet som utomlands-student.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Besökstoppen