Se denna innan soluppgången - nu alltså

2014-08-29 02:49:49 i Film
Kanske är det för att jag inte kan sova, eller för att jag har känt mig lite nostalgisk den här veckan, kanske för att jag blev påmind om en väldigt fin tid eller för att regissören gjorde ett jäkla bra jobb, jag vet inte. Men jag såg just en film som kändes som den mest ärliga romantiska filmen jag sett, någonsin. Before Sunrise hette den och jag var tvungen att se uppföljaren Before Sunset direkt efter. Den första filmen handlar om en tjej och en kille som träffas på tåget och bestämmer sig för att spendera en natt tillsammans på gatorna av Wien. Man får följa deras historia från att de möts till hur de lär känna varandra och till slut skiljs åt - allt på en natt. Den andra filmades 9 år senare och utspelar sig också 9 år senare när paret träffas igen, helt underbart koncept. 
Det är alltid små detaljer som jag brukar störa mig på i film. Saker vi gör i verkliga livet som inte speglas på bild. Till exempel att karaktärerna aldrig behöver säga "va? Vad sa du?", att det sällan blir en "awkward silence" ifall filmen inte är en komedi, att de alltid bara vet vart de ska gå fastän det är en okänd stad, att massor med otroliga saker händer hela tiden på en och samma dag, att om en person säger något långt och komplicerat så ifrågasätter inte den andra utan bara håller med trots att man själv känner att man inte riktigt förstod vad den menade, att bakgrundsmänniskorna aldrig råkar stå ivägen när en karaktär ska förbi (utan att det är en big deal) eller att det alltid är undertext ifall bakgrundsfolk pratar ett annat språk, även fast det inte adderar något till historien.
 
Men i den här filmen hade regissören tänkt på allt det och det är därför som det känns som en verklig historia och till och med som att det är en historia om en själv.
 
Till min stora lycka har det nyligen kommit ut en tredje film, 9 år efter den senaste. Den ska jag kolla på i helgen.

Byta om från myskläder en måndag

2014-08-26 12:45:04 i Bra kvällar Mysiga vardagligheter
En måndagskväll i juli när Ida var hos oss i London satt vi på taket utanför vårt vardagsrumsfönster på 2 Gateway och åt middag.
Satte på oss fler tröjor och dukade fram frystårta och te. Plötsligt fick Ida och Maria för sig att vi skulle gå ut och dansa och jag följde väldigt motvilligt, efter mycket övertalan med dem. Och hur jobbigt det än var att byta om från myskläder till något annat på en mysig måndag som den här, hade vi ändå en kul natt, och den spontana friheten saknar jag nu när jag inte längre bor i London.
 

Landsbygden i Ryssland - en inblick

2014-08-25 22:12:03 i Resor
För två veckor sen var jag i Sankt Petersburg och så åkte jag ut till mina mor och far -föräldrars datcha (sommarstuga) som ligger ett par timmar utanför staden. Såhär såg det ut:
 

Om universitetet uppe i norr

2014-08-18 12:02:14 i Allmänt Sammanfattningar och listor
Jag börjar onekligen bli väldigt peppad och nervös inför mitt första år på University of Glasgow. I mitten på September flyttar jag alltså till staden Glasgow, som ligger i Skottland, som då är en del av Storbritannien. Storleken på staden går att jämföra med Stockholm men med helt annorlunda mentalitet och arkitektur. På bilden ovan är universitetets dövackra huvudbyggnad.Så här drömmig är den stora salen.Och innergården med sagolika torn runt om.
Första året kommer jag bo i en korridor med 11 andra studenter i ett av de här husen i Murano Student Village. 
Och därefter flyttar jag möjligtvis in i ett av Glasgows typiska viktorianska lägenhetshus.
Utbildningen jag ska börja på är en kombinerad kandidat i Sociology & Business Management med 'honours'. Det innebär att man går djupare in på ämnet än med ett vanligt kandidatprogram och det är därför utbildningen är fyra år istället för tre. Igår fick jag reda på mitt kursutbud och det fanns så mycket intressant att välja mellan! Satt i flera timmar och kollade. Det verkar som att jag helt får skräddarsy mitt program vilket jag tycker är perfekt.
 
Så, nu vet ni lite mer. Idag åker jag iväg till Warsawa i Polen för lite myssemester med mamma. Hoppas på god mat och fina gamla gator!

Det sista från Oslo

2014-08-17 15:28:40 i Resor
När min braiga Oslo-vistelse började närma sig sitt slut tänkte Aksel och jag att det var dags för lite turistande. Så vi började dagen med att ta 'buss for tog' från Ås till Oslo och sen upp på Operan som är ett riktigt bra exempel på hur modern arkitektur kan vara helt fantastisk. Hela byggnaden stack fram ur vattnet som en glaciär omringad av vackra norska klippor. Taket som också är golvet, var lagd i vita stenplattor och väggarna var i glas så man fick verkligen känslan av att det inte fanns någon gräns mellan golvet och den ljusa himlen.
Sen åkte vi till Vigelandsparken för att titta på lite märkliga men häftiga skulpturer. 
Det här är den mest kända tydligen.
Och så avslutade vi dagen med hemgjord cesarsallad och lokalbryggd öl i trädgården, eller 'hagen' som man säger på norska. (Salladen blev så sjukt god för övrigt! Här finns receptet på ett ungefär.) 
Så var den resan slut. Nu ses vi inte på obestämd tid eftersom jag flyttar till Skottland för att plugga i fyra år. Känns sorgligt såklart, men jag är så sjukt glad att Aksel och jag lärt känna varandra och så är jag samtidigt oerhört pepp på att åka till Skottland! Ska berätta mer om det imorgon.

Fotbollsfinalen på The Lock Tavern

2014-08-16 11:12:29 i Bra kvällar
När Ida var och hälsade på i London gick vi till The Lock Tavern, en pub i Camden, för att titta på fotbollsfinalen.
Maria kom efter jobbet. Här säger hon något snällt om mina nya byxor med fåglar på.
Jag hade just tagit ett till hål i örat.
Och Ida var superfin som vanligt!
Idas vän Laura kom förbi, hon är en så himla trevlig och inspirerande person.
Och så kom Jean-Loup också och drack öl med oss. Tror inte någon såg ett smack av matchen men vi hade en väldigt trevlig kväll i alla fall. The Lock Tavern har en väldigt mysig, uppvärmd uteservering kan jag tipsa om, ifall man är i Camden-området någon gång. 

Första dagarna i Oslo

2014-08-07 08:41:50 i Resor
Förra veckan tog jag tåget till Oslo, eller mer exakt Ås som är en liten by utanför huvudstaden, där Aksels familj bor. Blev en så himla bra vecka så jag sammanfattar lite med bilder:Första middagen ute på terassen, sen dans på den jättemysiga klubben BLÅ.
Hemgjorda hamburgare framför en film. Tror den var bra men jag somnade för Aksels soffor är såå sköna.
Vi badade i fjordar, här på ett ställe i Oslo.
Gjorde räkmackor, och jag lärde mig att skala räkor för första gången.
Hade picknickpaus i en park i Oslo.

Tog en svindyr öl i en supertrevlig bar som Aksel och hans syster jobbar i.Åkte till en ö och grillade mellan två klippor och med utsikt över fjorden.
Och så åkte vi buss for tog, fram och tillbaka från Ås till Oslo. 
 
Fortsättning följer.

Jag heter Rita och är född i Sankt Petersburg men har bott i Sverige sen jag var 6 år. Antalet platser jag vill bo på och resa till gör mig stressad så jag tar en sak i taget. Efter förta steget - ett sabbatsår i London, blev det dags för plugg i Skottland, så dokumentationen fortsätter numera härifrån, om livet som utomlands-student.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Besökstoppen